ßßß
Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem i z okresem studiów - kiedy to późnym wieczorem wracałam do domu i jadłam cieplutką, dobrze wysmażoną, wątróbkę z chlebem:) U nas na stole jest zawsze mile widziana.Potrzebujemy :500g wątróbki drobiowej1 większa cebula pokrojona w piórka250g pieczarek pokrojonych w większe cząstki2 łyżki masłasol, pieprz4 łyżki mąki1. Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Obtaczamy każdy kawałek w mące.2. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na każdej stronie, na małym ogniu, jakieś 4-6 minut. Jak na górnej stronie mąka zniknie, to znak, że można odwracać kawałki wątróbki i podsmażać na drugiej stronie:)3. Solimy wątróbkę dopiero po upieczeniu! Pieprzymy do smaku.4. Dodajemy masło i wkładamy na patelnię cebulę i pieczarki. Przykrywamy i wszystko razem dusimy jakieś 7 minut.5. Na koniec można posolić i popieprzyć do smaku:)