Wykonanie
Ostatnio mam manię robienia omletów i im podobnych.Mieszam różne smaki i zastanawiam się dlaczego dopiero teraz tak mnie naszło na omleciory :D Wkrótce pojawi sie też oczywiście frittata! Przepisów na omlet jest chyba tyle ilu jest "kucharzy" a znany jest od starożytności... Różni się składem, ilością jaj, sposobem przygotowywania. Ten jest mój i na pewno jeszcze gdzieś tam kogoś...Może to i proste danie, ale bardzo chciałam się nim z
Wami podzielić!Przy omletach bardzo ważne jest dobre napowietrzenie jaj. Trzeba je dobrze "trzepnąć" ;)

składniki na 1 omlet dla jednej głodnej osoby3
jajałyżka
śmietanki 18 %3 łyżki wędzonego
twarogu solankowegokilka pokrojonych zielonych
oliwekgarść posiekanego
szczypiorkutrochę
natkisólpieprzłyżka
masła do smażenia

przygotowanie
Jaja wbijamy do miski, dodajemy
śmietankę, pokruszony
ser,
szczypiorek - tak około 2 łyżek, trochę
soli,
pieprz do smaku i dobrze "trzepiemy".Na patelni rozpuszczamy
masło, wlewamy nasze
jaja, nie mieszamy, dodajemy
oliwki na całość. Czekamy aż zetnie się spód. Teraz na chwilę przykrywam pokrywką aby wierzch
jaja lekko się zszedł. ale lubię puszyste, i miękkie w środku, więc tylko moment.Odkrywam, składam na pół.Podaję posypanego
ziołami i odrobiną
sera. Niebo w gębie!Mój omlet musi być chrupiący z wierzchu i puszysto - mokry w środku, tak lubię :D
Bona Apetita!