Wykonanie
Mam dla Was kolejną propozycję na lunch, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Smakuje tak samo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest błyskawiczny w wykonaniu - przygotujemy go max w 15 minut. Mięsożercy mogą trochę pokręcić nosem, ale jak spróbują, to na pewno im posmakuje. Dla bardzo wielkich miłośników
mięsa można do całości dodać upieczonego lub grillowanego
fileta z kurczaka. Idealne było by
mięso na ciepło, ale wiem, że większość z nas nie ma możliwości podgrzania posiłku w godzinach pracy. W przepisie wykorzystuję
mrożonkę warzywną. Dzięki niej oszczędzam czas, a także mam różnorodne warzywa w różnych proporcjach.
Mrożone warzywa zachowują wszystkie wartości. Całościowy smak został zaostrzony ziarenkami piekło-niebo firmy Ziarenkowo, które miałam przyjemność otrzymać :)
Składniki:450 g (całe opakowanie)
mrożonych warzyw na patelnię (bez
ziemniaków35 g pełnoziarnistego
makaronu rurkiłyżka
oliwy z oliwek40 g
chudego sera feta2 łyżki ziaren piekło-niebo firmy Ziarenkowo
sól,
pieprz,
słodka papryka,
imbir,
bazyliaPrzygotowanie:1.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i wsypujemy
mrożonkę warzywną. Dusimy pod przykryciem do miękkości (nie mogą się nam rozgotować). Przyprawiamy.3.Do warzyw dodajemy ugotowany
makaron. Całość razem mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy
ser feta i posypujemy ziarenkami.