ßßß Cookit - przepis na Śledź w śmietanie z ananasem

Śledź w śmietanie z ananasem

nazwa

Wykonanie

To bardzo prosty i niezawodny sposób jak zrobić wigilijnego śledzia. A może nawet nie tylko wigilijnego? Jego główną zaletą jest to, że nie ma monotonnego smaku i błyskawicznie znika ze stołu.
Potrzebujecie:
4 solne filety śledziowe, a'la matias
150 ml gęstej śmietany 18%
pół puszki ananasów
2 szalotki
pieprz (najlepiej biały)
Filety śledziowe najpierw moczymy w zimnej wodzie (żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa również kroimy w małe kawałki (kawałki ananasa powinny być mniejsza niż śledzia). Szalotkę bardzo drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, zalewamy śmietaną, doprawiamy pieprzem i mieszamy dokładnie i odstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, dlatego przed podaniem wyciągnijcie je z lodówki.
Czas przygotowania: 5 minut
Koszt przygotowania: mniej niż 10 złotych
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/12/sledz-w-smietanie-z-ananasem.html