Wykonanie
To bardzo prosty i niezawodny sposób jak zrobić wigilijnego
śledzia. A może nawet nie tylko wigilijnego? Jego główną zaletą jest to, że nie ma monotonnego smaku i błyskawicznie znika ze stołu.Potrzebujecie:4
solne filety śledziowe, a'la
matias150 ml gęstej
śmietany 18%pół puszki
ananasów2
szalotkipieprz (najlepiej biały)
Filety śledziowe najpierw moczymy w zimnej wodzie (żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Ananasa również kroimy w małe kawałki (kawałki
ananasa powinny być mniejsza niż
śledzia).
Szalotkę bardzo drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, zalewamy
śmietaną, doprawiamy
pieprzem i mieszamy dokładnie i odstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, dlatego przed podaniem wyciągnijcie je z lodówki.

Czas przygotowania: 5 minutKoszt przygotowania: mniej niż 10 złotychStopień trudności: Łatwe