Ten poniedziałek jest inny.Wyczekiwany od dawna.Pogodny, choć przecież ponury.Będę cierpliwie czekać, aż przywlecze za sobą wtorek.A potem dzień tygodnia nie będzie mnie już interesował.Porwie mnie wir świątecznych przygotowań i na chwilę zapomnę, czym jest czas.Znów poczuję, jak pachnie DOM.200 g wędzonej makreli (po obraniu)2 łyżki koncentratu pomidorowegokilka łyżek naturalnego jogurtu lub majonezu2 garście czarnych oliwekświeżo mielony czarny pieprzkilka listków świeżej bazyliiMakrelę obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj przecier pomidorowy i jogurt/majonez -wymieszaj całość aż uzyskasz konsystencję dość gładkiej pasty. Oliwki pokrój w paseczki i połącz z rybą. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekaną bazylią.