Wykonanie
Truskawkowy sezon za pasem i choć
truskawki, które są teraz na rynku, to jeszcze nie to (nie ma to jak nasze polskie, soczyste truskaweczki prosto z
pola!) to myślę, że poniższa propozycja będzie w stanie zaspokoić Wasze apetyty na ten cudowny
owoc i pomoże przetrwać kolejny miesiąc, zanim w sprzedaży pojawią się prawdziwe
truskawki. Niech to będzie nasze
truskawkowe przywitanie;)Jest to znakomita opcja zarówno dla kuchennych leniuchów (na przygotowanie tej pyszności potrzeba zaledwie kilku minut i żadnych umiejętności kulinarnych), jak i dbających o linię (gałka
loda waniliowego,
truskawki i odrobina
gorzkiej czekolady z wysoką zawartością
kakao- min 60%- nie wyrządzą nikomu żadnej krzywdy, zaspokoją apetyt na
cukier, dostarczą cenny magnez, żelazo, przeciwutleniacze i witaminę C). Tak więc do dzieła!(2 porcje)2 gałki
lodów waniliowych500g umytych
truskawekkilka kostek
gorzkiej czekoladyOpcjonalnie
wiórki kokosowe do posypaniaOdkładamy na bok kilka
truskawek, które kroimy na pół. Resztę
truskawek rozdrabniamy blenderem aby otrzymać konsystencję sosu. Na dno pucharków wlewamy sos, do połowy ich wysokości, dodajemy po gałce
loda i cząstki
truskawek, z wierzchu ponownie polewamy wszystko naszym sosem, posypujemy pokrojoną w cząstki
czekoladą i wiórkami. Zjadamy:)