Wykonanie
Wszyscy znamy
kaszankę z grilla,
kaszankę smażoną lub gotowaną. Ale kto z Was Kuchciki zna pierogi z kaszanką?Potrzebujemy:(około 40 pierogów)CIASTO250 gram
mąki pszennejpół szklanki gorącej
wodypół łyżeczki
soliłyżka
masłaCiasto łączymy w misce mieszając łyżką żeby się nie poparzyć. Kiedy lekko się połączy wysypujemy na blat i wyrabiamy do jednolitej masy. Idzie naprawdę szybko, bez problemu. Gotową masę rozwałkujcie. Na te pierogi potrzebujemy kwadraty ciasta, a nie koła. Najlepiej posłuży nam do tego nóż do pizzy :) każdy kwadrat powinien
mieć około 5x5 centymetrów.FARSZ:2
kaszanki200 gram
młodej kapusty kiszonej2
cebule dymki2 łyżki
musztardyłyżeczka
olejuNa patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę, musi się zeszklić. Do tego obraną
kaszankę i
musztardę.
Kapustkę musimy drobno poszatkować i dodać do reszty na patelni. Przesmażamy wszystko razem około 7 minut. Po tym czasie farsz musi tylko przestygnąć i możemy zawijać nasze kwadraciki. Reszta już jak w innych pierogach. Ciasto, farsz, lepimy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wystarczy polać je
masłem chodź można te pierogi podać z
sosem chrzanowym lub z czymkolwiek innym co przyniesie Wasza wyobraźnia :) I co fajny pomysł? Smacznego!