Wykonanie
Szparagi są to wdzięczne sezonowe warzywa, które mają ogromne
pole manewru w kuchni. Świetnie nadają się jako dodatek do dania lub mogą występować jako główny bohater posiłku. Idealnie komponują się z
jajkiem,
rybą lub popularnym
sosem holenderskim. Wiele osób ma problem w wybraniu odpowiednich
szparagów więc może to Wam pomoże ?Wyróżniamy trzy rodzaje
szparagów jadalnych: białe, zielone i fioletowe.
Szparagi białe są bardziej łykowate od zielonych, zielone są najdelikatniejsze, za to fioletowe mają więcej asparaginy co nadaje im bardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie. Nie
dajcie sobie wmówić, że białe nie mają łyka !Jak kupować szparagi?Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby
szparagi były świeże, o jasnych zamkniętych główkach. A by sprawdzić świeżość
szparagów należy złamać łodygę. Gdy jest sprężysta i po przełamaniu tryska z niej sok oznacza to, że z powodzeniem można ich użyć do przyrządzenia potrawy. Białe
szparagi powinny być średniej grubości. Wybierając
zielone szparagi możemy sięgnąć również po te cienkie. Są równie dobre. Rezygnujemy z kupowania tych zdrewniałych i zwiędniętych.Jak przechowywać?Najlepiej nie przechowywać
szparagów, a jeśli to tylko na mokrej ściereczce, miseczce z
wodą.
Zielone szparagi nadają się do mrożeniaJak przygotować
szparagi do gotowania?Końce białych
szparagów są twarde i włókniste – nie nadają się do jedzenia,
szparagi obiera się delikatnie ściągając skórkę
ostrym nożem zaczynając od dołu łodygi,białe
szparagi trzeba obrać, zielonych nie – wystarczy odciąć końcówki.