ßßß Cookit - przepis na Jabłko pod pierzynką

Jabłko pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Mając ochotę na coś słodkiego nie możemy zapomnieć o pieczonym jabłuszku.
Ich intensywny zapach unosi się po całym domu wprawiając mnie w dobry nastrój :)
Prosty przepis, który możesz wykorzystać na drugie śniadanie, deser lub przekąskę :D
Dla 2 osób:
(około 120 kalorii 1 jabłko)
2 jabłka
100 gram chudego twarogu
łyżka rodzynek
cynamon
olejek waniliowy
Beza:
Białko z jednego jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przekrawamy owoc na 1/3 czyli czapeczka i reszta. Wykrawamy środek i nadziewamy serem, rodzynkami doprawionymi cynamonem i kilkoma kroplami olejku waniliowego.
Układamy na papierze do pieczenia, do nagrzanego na 200`C piekarnika, pieczemy 20-25 minut. W tym czasie ubijamy białko, ze szczyptą soli na sztywno. Po ubiciu dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Po 25 minutach pieczenia jabłek podkręcamy piekarnik na 230`C i łyżką na nasze czapeczki nakładamy pianę z białka. Pieczemy jeszcze 3-4 minuty, aż beza się zarumieni.
Niesamowity smak słodkiego, ciepłego jabłka i delikatna pierzynka z bezy rozpływają się w ustach :)
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/02/jabko-pod-pierzynka.html