Wykonanie
Mając ochotę na coś słodkiego nie możemy zapomnieć o pieczonym jabłuszku.Ich intensywny zapach unosi się po całym domu wprawiając mnie w dobry nastrój :)Prosty przepis, który możesz wykorzystać na drugie śniadanie, deser lub przekąskę :DDla 2 osób:(około 120 kalorii 1
jabłko)2
jabłka100 gram chudego
twarogułyżka
rodzynekcynamonolejek waniliowyBeza:
Białko z jednego
jajkaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPrzekrawamy
owoc na 1/3 czyli czapeczka i reszta. Wykrawamy środek i nadziewamy
serem,
rodzynkami doprawionymi
cynamonem i kilkoma kroplami
olejku waniliowego.Układamy na papierze do pieczenia, do nagrzanego na 200`C piekarnika, pieczemy 20-25 minut. W tym czasie ubijamy
białko, ze szczyptą
soli na sztywno. Po ubiciu dodajemy
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną. Po 25 minutach pieczenia
jabłek podkręcamy piekarnik na 230`C i łyżką na nasze czapeczki nakładamy pianę z
białka. Pieczemy jeszcze 3-4 minuty, aż
beza się zarumieni.Niesamowity smak słodkiego, ciepłego
jabłka i delikatna pierzynka z
bezy rozpływają się w ustach :)