Wykonanie
Szczególnie jesienią marzy mi się plaża, ja na hamaku, w oddali szumi morze, pod stopami cieplutki piaseczek, a do tego barman podaje mi pyszne naleśniki ze świeżo wyciśniętym
sokiem z
cytrusów... Ehh marzenie!No, ale ponieważ do wakacji i wojaży w egzotyczne zakątki świata daleko, zmuszona zostałam sama zapewnić sobie małe Hawaje na Śniadanie w domu ! Naleśniki w kratkę z pyszną
marmoladą,
pomarańczami i szklanką
soku multiwitamina z Tymbarku - w zupełności dzisiejszego ranka zastąpiły mi hawajską plażę, parasolka w soku, flemingi przyczajone na naleśnikach i wuallla!A do tego porcja witamin w szklance dodała mi energii!


Naleśniki ażurowe:2 szklanki
mąki tortowej2 szklanki
mleka1
jajko1/2 łyżeczki
soli1,5 łyżki
kakaokilka plastrów
pomarańczydowolna
marmoladaZ
mąki,
mleka,
jajka i
soli miksujemy gładkie naleśnikowe ciasto. Następnie odlewamy 1/3 ciasta naleśnikowego do dzbanka, dodajemy do niej
kakao, miksujemy. Masę
kakaową przelewamy do butelki z dziurką w korku lub ja akurat użyłam strzykawki - dekoratora do ciast. Sprawdził się rewelacyjnie!Na rozgrzaną patelnię wylewamy kratkę z
kakaowej masy, następnie szybko wylewamy na kratkę jasne ciasto naleśnikowe (wzór ciekawie wtłoczy się w naleśnika) i smażymy na złoto z obu stron.
Potem już tylko nadziewamy naleśnik
marmoladą, układając nadzienie od strony gładkiej, a kratką na zewnątrz!Przepis bierze udział w akcji: