Wykonanie
Kiedyś nie przemawiały do mnie zupy krem, a od niedawna przekonałam się do nich, smaczne, lekkie, sycące. Dziś na tapecie krem z
selera, czyli warzywa, za którym nie przepadałam. Ale w wersji zupy krem jest wyborny!3
selery3
ziemniaki1
szalotka2 łyżki
oliwy z oliwek7 szklanek
wody1
kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
sól,
pieprz grubo mielony
orzechy włoskie do ozdoby
Selery i
ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z
kostką rosołową.
Szalotkę pokroić w piórka i zeszklić na
oliwie z oliwek. Warzywa gotować do miękkości, wsypać
szalotkę, zmiksować blenderem, doprawić
solą i
pieprzem, jeśli krem wyszedł za gęsty, dodać
wody i zagotować raz jeszcze. Podawać z
orzechami włoskimi lub prażonymi
pestkami słonecznika.