Wykonanie
Wraca
moda na domowe
wędliny, które pachną jak
mięsko, smakują jak
mięsko, w przeciwieństwie do niektórych sklepowych mięsiw. P roponuję domową szyn kę marynowaną w ziołach, a następnie upieczoną w rękawie.1,5 kg
szynkisól czosnkowa,
szafran,
jałowiec,
majeranek,
pieprz czarny grubo mielony
papryka słodka mielona
kminek mielony2-3
listki lauroweWszystkie
przyprawy utrzeć w moździerzu oprócz listków laurowych. Wymieszać.
Szynkę związać ściśle sznurkiem, natrzeć
przyprawami, wrzucić do miski i wstawić na minimum 24 godziny do lodówki pod przykryciem. Następnie włożyć
mięso do rękawa do pieczenia, pozakłuwać rękaw na górze, aby powietrze miało ujście. Piec 2 godziny w 180 stopniach. Upieczoną
szynkę wyjąć z rękawa, a sos powstały z pieczenia można zlać do rondelka – będzie doskonałą bazą do
sosu pieczeniowego. Taka
szynka jest doskonałą i zdrową
wędliną na kanapki.