ßßß Cookit - przepis na Szynka po staropolsku

Szynka po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Wraca moda na domowe wędliny, które pachną jak mięsko, smakują jak mięsko, w przeciwieństwie do niektórych sklepowych mięsiw. P roponuję domową szyn kę marynowaną w ziołach, a następnie upieczoną w rękawie.
1,5 kg szynki
sól czosnkowa,
szafran,
jałowiec,
majeranek,
pieprz czarny grubo mielony
papryka słodka mielona
kminek mielony
2-3 listki laurowe
Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu oprócz listków laurowych. Wymieszać. Szynkę związać ściśle sznurkiem, natrzeć przyprawami, wrzucić do miski i wstawić na minimum 24 godziny do lodówki pod przykryciem. Następnie włożyć mięso do rękawa do pieczenia, pozakłuwać rękaw na górze, aby powietrze miało ujście. Piec 2 godziny w 180 stopniach. Upieczoną szynkę wyjąć z rękawa, a sos powstały z pieczenia można zlać do rondelka – będzie doskonałą bazą do sosu pieczeniowego. Taka szynka jest doskonałą i zdrową wędliną na kanapki.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/04/szynka-po-staropolsku.html