Wykonanie
Sezon na
owoce trwa, więc postanowiłam zrobić pyszną
konfiturę do słoików na zimę.Nadaję się świetnie jako sos do naleśników
lodów a nawet ciast. Polecam, palce lizać :p Dodam jeszcze,że nie
pisałam ile czego, bo ja to wszystko robię na oko. Ilość
cukru zależy od tego jakie słodkie lubicie
konfitury.Proponuję zabrać się za nie jak najszybciej, bo jak każdy pewnie wie sezon na takie wspaniałe
owoce szybko się kończy.
składniki:- czerwona,czarna i
biała porzeczka-
maliny-
truskawki-
borówki-
cukier brązowy,ale można też użyć zwykłego
sposób wykonania:Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę
wody. dosłownie żeby przykryło dno.Wkładamy wszystkie
owoce.
Porzeczki wystarczy umyć nie trzeba ich obierać, ponieważ i tak będziemy je miksować i przecierać.Zasypujemy wszystko
cukrem.Ja na 3kg
owoców użyłam 1 1/2kg
cukru. Gotujemy, aż puszczą sok i będą miękkie, następnie miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko i takie gorące wlewamy do słoików.Wekujemy jeszcze 15 minut.Odstawiamy do ostygnięcia stawiając słoiki do góry dnem. I tak mamy pyszny wieloowocowy sos mniam...