Wykonanie

Składniki:Ciasto kolorowe (w moim przypadku czerwone serduszka):1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia0.5 szklanki
cukru2
jajka125 g
margarynybarwnik spożywczyMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
jajka i
mąkę z proszkiem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy barwnik i dobrze mieszamy.Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką. Ciasto wylać do blaszki.Piec 40 minut w 160 stopniach C (do suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.Gdy będzie już chłodne, pokroić na 'kromki' i z każdej wykrawać serduszka lub inne wybrane wzory.Ciasto białe:2 szklanki
mąki1.5 łyżeczki
mąki do pieczenia1 torebka
cukru waniliowegoniecała szklanka
cukru4
jajka250 g
margarynyPostępujemy dokładnie tak samo jak z
ciastem kolorowym.Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać
mąką. Na dno blaszki wylać pół białego ciasta, na to poukładać wybrane wzory i delikatnie zalać drugą połową ciasta białego. Piec 40-45 minut w 160 stopniach C.Po upieczeniu można udekorować
cukrem pudrem, lukrem lub według własnego uznania :)
