ßßß
Zdecydowanie zupa dla miłośników czosnku. Zupa ma przyjemny czosnkowy aromat, a całość uatrakcyjniają grzanki i jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Ps.Im dłużej w zupie będziemy gotować czosnek tym mniejszy będzie miał aromat.Składniki na 3-4 porcje:1 , 5 l rosołu drobiowego3 główki czosnku100 g sera topionego (np. typu gouda)200 ml śmietany 18%szczypiorek do posypania gotowej zupyjajka (1-2 na porcję)krótka bagietka (2 kromki na porcję)oliwa lub masło do polania kromek bagietkiolej do smażenia jajekWykonanie:Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane.Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę.Jajka sadzone smażymy na oleju tak, aby żółtko było płynne (ja smażę tylko z jednej strony).Na talerz wkładamy grzanki i zalewamy je zupą. Następnie na grzanki kładziemy jajko sadzone i całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.Zanim zaczniemy jeść zupę, w jajku przebijamy żółtko, aby wypłynęło do zupy i rozlało się na grzanki... według mnie tak jest smaczniej.Smacznego