Wykonanie

Zdecydowanie zupa dla miłośników
czosnku. Zupa ma przyjemny
czosnkowy aromat, a całość uatrakcyjniają grzanki i
jajko sadzone z płynnym
żółtkiem. Ps.Im dłużej w zupie będziemy gotować
czosnek tym mniejszy będzie miał aromat.Składniki na 3-4 porcje:1 , 5 l rosołu drobiowego3 główki
czosnku100 g
sera topionego (np. typu gouda)200 ml
śmietany 18%szczypiorek do posypania gotowej zupy
jajka (1-2 na porcję)krótka
bagietka (2 kromki na porcję)
oliwa lub
masło do polania kromek
bagietkiolej do smażenia
jajekWykonanie:
Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko
oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane.Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy
ser topiony i pokrojone ząbki
czosnku. Gotujemy, aż
czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy
śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę.
Jajka sadzone smażymy na
oleju tak, aby
żółtko było płynne (ja smażę tylko z jednej strony).Na talerz wkładamy grzanki i zalewamy je zupą. Następnie na grzanki kładziemy
jajko sadzone i całość posypujemy drobno pokrojonym
szczypiorkiem.Zanim zaczniemy jeść zupę, w
jajku przebijamy
żółtko, aby wypłynęło do zupy i rozlało się na grzanki... według mnie tak jest smaczniej.Smacznego