Wykonanie
Przepis sprawdzony... od wielu lat w mojej rodzinie
buraczki są robione w ten sposób. Z tej porcji wychodzi 7,5 słoika 0,5 l. Wszystkim smakują, także więcej nie ma co pisać. Podaję przepis:-)Składniki:3 kg czerwonych
buraczków1/2 szkl.
cukru1 szkl.
octu spirytusowego 10%1 szkl.
wody3
cebule1/2 kg
papryki1 łyżka
soliWykonanie:
Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę i
cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ocet,
cukier i
wodę zagotować. Do powstałej zalewy wrzucić pokrojoną
cebulę z
papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte
buraczki i gotować jeszcze 10 min. (jak będzie chwilę dłużej to nic się nie stanie).Do wyparzonych słoików ponakładać gorące
buraczki z
papryką i odwrócić zakręcone słoiki do góry dnem. (ja przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia)Smacznego