ßßß Cookit - przepis na Buraczki z papryką mojej mamy (na zimę - do słoika bez pasteryzowania)

Buraczki z papryką mojej mamy (na zimę - do słoika bez pasteryzowania)

nazwa

Wykonanie

Przepis sprawdzony... od wielu lat w mojej rodzinie buraczki są robione w ten sposób. Z tej porcji wychodzi 7,5 słoika 0,5 l. Wszystkim smakują, także więcej nie ma co pisać. Podaję przepis:-)
Składniki:
3 kg czerwonych buraczków
1/2 szkl. cukru
1 szkl. octu spirytusowego 10%
1 szkl. wody
3 cebule
1/2 kg papryki
1 łyżka soli
Wykonanie:
Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ocet, cukier i wodę zagotować. Do powstałej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę z papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte buraczki i gotować jeszcze 10 min. (jak będzie chwilę dłużej to nic się nie stanie).
Do wyparzonych słoików ponakładać gorące buraczki z papryką i odwrócić zakręcone słoiki do góry dnem. (ja przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia)
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2014/09/buraczki-z-papryka-mojej-mamy-na-zime.html