ßßß
Przepis sprawdzony... od wielu lat w mojej rodzinie buraczki są robione w ten sposób. Z tej porcji wychodzi 7,5 słoika 0,5 l. Wszystkim smakują, także więcej nie ma co pisać. Podaję przepis:-)Składniki:3 kg czerwonych buraczków1/2 szkl. cukru1 szkl. octu spirytusowego 10%1 szkl. wody3 cebule1/2 kg papryki1 łyżka soliWykonanie:Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.Ocet, cukier i wodę zagotować. Do powstałej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę z papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte buraczki i gotować jeszcze 10 min. (jak będzie chwilę dłużej to nic się nie stanie).Do wyparzonych słoików ponakładać gorące buraczki z papryką i odwrócić zakręcone słoiki do góry dnem. (ja przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia)Smacznego
