Wykonanie
Naleśniki to danie, w którym jedynym ograniczeniem w zakresie wymyślania nadzienia jest... wyobraźnia. Mając gotowe placki naleśnikowe, można zacząć szaleć. Przygotowując farsz nie trzeba się trzymać żadnych reguł, zasad i przepisów (warto natomiast pamiętać, aby nie był on zbyt rzadki, bo wypłynie z naleśników).Poniżej przedstawiam propozycję na moje ulubione naleśniki wytrawne - faszerowane
twarogiem,
wędzonym łososiem i
koperkiem. Bardzo delikatne i bardzo wiosenne - jak na pierwszy dzień wiosny przystało. Polecam!
Składniki na 6 naleśników6 placków naleśnikowych (przygotowanych według tego przepisu)100 g
wędzonego łososia125 g
twarogu2-3 łyżki gładkiego
twarogu (ja najbardziej lubię ten, ale nadaje się też bieluch lub inny podobny; może być nawet
jogurt lub
śmietana, ale wtedy trzeba dać 1 łyżkę, żeby farsz nie był za rzadki)pęczek świeżego
koperkupieprzPrzygotowanie
Łososia pokroić na małe kawałki.
Koperek drobno posiekać.W misce umieścić
łososia, oba rodzaje
sera i
koperek. Wymieszać dokładnie. Doprawić
pieprzem (
sól raczej nie będzie potrzebna, bo
łosoś jest słony).Rozsmarować grubą warstwę farszu na każdym placku naleśnikowym, a następnie zwinąć naleśniki w rulony.Rozgrzać patelnię i posmarować ją cienką warstwą
oleju (najwygodniej zrobić to kuchennym ręcznikiem papierowym umoczonym w
oleju). Zmniejszyć ogień do małego i ułożyć naleśniki na patelni. Podgrzewać pod przykryciem przez kilka minut; w połowie podgrzewania przewrócić naleśniki na drugą stronę.Podawać posypane świeżym
koperkiem.Smacznego!