Powracam do Was moi kochani po tych długich i barwnych Świętach z przepisem na ciasteczkaorzechowe, które były jednymi z wielu na świątecznym stole.Składniki:- 12 dag margaryny- 15 dag mąki pszennej- 24 dag zmielonych orzechów- 60 g cukru pudru- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady- kilka łyżek wiórek kokosowychWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę i zmielone orzechy oraz cukier puder i miękką margarynę. Wszystko mieszamy razem szybko ugniatając ciasto ręką. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki, które spłaszczamy dłonią. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu odstawimy do ostudzenia. Później zamaczamy jedną stronę ciastka w czekoladzie i posypujemy wiórkami. Układamy na papierze śniadaniowym do zastygnięcia czekolady.