Wykonanie
Ostatnio zrobiliśmy ją z ciasta które zostało po wykonaniu koszyka wielkanocnego. Dziś udana powtórka :P

SKŁADNIKI:25 gramów świeżych
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka1
jajko1/4 szklanki
oliwy1/4 szklanki
cukrułyżeczka
soliokoło 3-4 szklanki mąi1
jajko (do posmarowania
chałki)
kminek,
przyprawa do pizzy

Połączyć
mleko z
wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi
drożdżami i łyżeczką
cukru. Odstawić na moment, aż
drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać
drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkować do grubości ok 1,5-2cm. Każdą część wykroić na 3 długie paski i upleść z nich 2 piękne warkocze. Wiech posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
kminkiem lub inną ulubiona
przyprawą.Piec w temperaturze ok 200 stopni przez 30-40 minut, do pięknego zarumienienia się
chałki.

Smacznego !!!Najlepiej smakuje po prostu z
masełkiem :P