Wykonanie
Spring rollsy to takie sajgonki, ale bez pieczenia czy smażenia. Można w nie zawinąć dowolne składniki i stworzyć lekką przekąskę pełną ulubionych warzyw i innych dodatków. Z
tofu, maczane w słodko-pikantnym sosie, są też całkiem sycącym obiadem na zimno - idealnym, gdy nie mamy możliwości odgrzewania albo chcemy zjeść w biegu.Do przepisu można wykorzystać wędzone albo marynowane
tofu, można też kupić zwykłe
tofu i zamarynować je samodzielnie. Ja poszłam na łatwiznę - bardzo smakuje mi marynowane
tofu firmy polsoja. Jeżeli znacie jakieś inne, warte polecenia,
dajcie znać :)
Składniki na ok. 15 rollsów:Składniki:15
arkuszy papieru ryżowego1 kostka
tofu marynowanego1
awokado1
mango1 paczka
makaronu ryżowego typu
nitki, 250g1l
bulionu1
marchewka1 paczka
kiełków słonecznikaSłodko-ostry sos do maczaniaCzas przygotowania: 30-40minKoszt: ok. 20złWykonanie:
Makaron ryżowy zalewamy gorącym
bulionem, odstawiamy na ok. 5 minut po czym odsączamy.
Tofu kroimy w słupki, podobnie
awokado i
mango,
marchewkę obieraczką do warzyw strugamy w długie, cienkie paski, które kroimy na pół. Można też po prostu pociąć na cieniutkie, dłuższe słupki.Szykujemy duży talerz, płaski, ale najlepiej z wyższymi brzegami, tak, żeby nalać do niego ok. 0,5cm
wody do maczania
papieru ryżowego.Wszystkie składniki układamy w zasięgu ręki, żeby móc wygodnie i szybko zwijać.
Papier ryżowy wkładamy na ok. 10 sekund do
wody, po czym wyjmujemy i strząsamy nadmiar
wody. Układamy arkusz papieru na desce, u dołu układamy składniki, każdego po trochu. Zawijamy zewnętrzne "skrzydełka" papieru do środka, po czym zwijamy od dołu, jak gołąbka.
Rollsy można przechowywać w lodówce, na następny dzień wciąż będą ok. Gdyby
papier ryżowy wysechł wystarczy go spryskać delikatnie
wodą.