Wykonanie
Finger food to nazwa popularnego jedzenia "na jeden gryz", podawanego na różnego rodzaju imprezach. Idea jest taka, że gdy jesteś głodny, to zamiast szukać sztućców i talerzyków po prostu łapiesz przegryzkę z talerza, i wsuwasz bez ceregieli. Te
krakersy to właśnie typowy finger food z którym spotkałam się ostatnio na kilku, hm, zgromadzeniach towarzyskich, i bardzo mi zasmakował.Składniki:Paczka
krakersów (ja upiekłam moje pikantne
krakersy, tylko zamiast ciąć - wykroiłam kształty. Ale możecie użyć każdych paczkowanych
krakersów)Ostro-słony
ser do smarowania - użyłam mojej ulubionej favity .Dodatki -
oliwki,
przyprawy takie jak
papryka,
chili,
suszone pomidory,
ogórki kiszone, wszystko, co tylko będzie wam pasowaćKoszt: Zależy od dodatków, ok. 8-9zł za wielką porcjęCzas wykonania: 15 minWykonanie, niezbyt ambitne i skomplikowane:
Ser rozgniatamy na papkę widelcem, dodałam odrobinę
mleka żeby był miększy. Smarujemy nim nasze
krakersy. Kroimy drobno wybrane dodatki - u mnie plasterki
oliwek. Układamy je na krakersach, część
krakersów posypujemy
chili. Wykładamy na talerzyk i z przyjemnością patrzymy, jak ekspresowo znikają.