Wykonanie
Zdrowe i jakże smaczne danie! bardzo szybkie do przygotowania.
Ciecierzyca w mojej kuchni pojawiła się niedawno, ale od teraz będzie gościć w niej bardzo często.
Ciecierzyca (inaczej
groch włoski,
cieciorka) jest rośliną uprawną, trochę zapomnianą w Polsce, za to bardzo popularną w krajach arabskich, służy m.in do przygotowywania pasty hummus, (żeby skosztować tą pastę nie trzeba od razu lecieć do Turcji, można ją przygotować samemu lub kupić gotową w puszce, albo wybrać się do jednej z prawdziwych arabskich restauracji, gdzie pasta ta jest podawana w zestawie z kebabem). Stanowi również składnik wielu sałatek i zup.do wykonania potrzebujemy:

- 1
brokuł- puszka gotowej
cieciorki- 1
marchewka-
pomidory krojone w puszce- pół szkl.
śmietanki- kawałek
żółtego sera-
bazylia-
sól,
pieprz1.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.2.
Ciecierzycę odcedzamy.3.
Pomidory wlewamy do małego garnka, doprawiamy
bazylią,
solą i
pieprzem i zagotowujemy ciągle mieszając, dodajemy
śmietankę, mieszamy.4.
Marchewkę zetrzeć na tarce.5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć różyczki
brokuła,
ciecierzycę oraz
marchewkę. Zalać sosem i posypać
startym serem.6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut (do momentu zarumienienia się
sera) w 180 stopniach
