Wykonanie

Królicze
mięso - doskonały wybór dla mamy z cukrzycą. Mało tłuszczu, mało cholesterolu, lekkostrawne i bogate w aminokwasy, składniki mineralne i witaminy - szczególnie z grupy B. Jest też doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego
białka. W mojej kuchni najczęściej występuje
królik duszony, z warzywami, w gęstym
pomidorowym sosie. Danie jednogarnkowe, doskonale łatwe do przyrządzenia, a przy tym bardzo smaczne.Składniki:
tuszka z
królikapuszka
pomidorów1
cukinia1
bakłażan300 g
pieczarekłyżka stołowa
oregano (albo innego ulubionego
zioła)pół łyżeczki
soliząbek
czosnkuSposób przygotowania:
Królika myjemy i osuszamy. Układamy w brytfance albo naczyniu żaroodpornym. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, dorzucamy do
królika, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
oregano i
pomidory w puszce (ewentualnie dolewamy
wody, tak żeby przykryć całego
królika).Pieczemy 1-1,5h (w zależności od wielkości
królika) w 160C od czasu do czasu mieszając.