Wykonanie
Masz ochotę na coś słodkiego, a pudełko
czekoladek zdaje się patrzeć na Ciebie błagalnym wzrokiem i prosić o usunięcie ciężkiej zawartości? Nie daj się zwieść tym podstępnym sztuczkom, skocz do kuchni i w mgnieniu oka przygotuj sobie własne, zdrowe słodkości! Jak? Najprościej jak się da!

Wspominałam już, że całkowicie urzekła mnie kuchnia wegańska, co zresztą bardzo łatwo zauważyć. Korzystając z leniwego, niedzielnego przedpołudnia postanowiłam przygotować kolejny deser, ale żeby nie zajęło to zbyt dużo czasu wybrałam pralinki. Jakiś czas temu pojawiła się tutaj ich mocno orzechowa wersja z
daktylami (KLIK), jednak możliwości eksperymentów są w tym przypadku praktycznie nieskończone, więc tym razem prezentuję coś zupełnie innego.

Wielbiciele
kokosa z pewnością będą zadowoleni, gdyż jest on dominującym
smakowo składnikiem dzisiejszych pralinek. To dobre źródło zdrowych tłuszczy oraz bogactwo
białka i żelaza. Wspomaga pracę układu nerwowego. Słodki smak sponsorują
suszone morele, które również zasługują na uwagę. Bogate w beta-karoten, mają bardzo korzystny wypływ na pracę
serca, obniżają ciśnienie
krwi, leczą anemię oraz choroby oczu. Dodatek
migdałów i aromatycznych przypraw dopełnia tylko wspomnianych wartości zdrowotnych, o których można by się jeszcze długo rozpisywać, ale lepiej przejść do konkretów.Z podanej ilości składników otrzymacie 18 pralinek. Jedna to około 52kcal w tym 1g
białka, 3,6g tłuszczu, 4,9g węglowodanów oraz 1,6g błonnika .

SKŁADNIKI:100g
suszonej moreli60g
wiórków kokosowych50g
migdałówcynamonkardamonodrobina
olejku waniliowegoPRZYGOTOWANIE:
Migdały wrzucić do miski blendera z nożami i rozdrobnićDodać
wiórki kokosowe i
morele i blendować przez kilka minutWsypać
cynamon,
kardamon, dodać olejek i mieszać całość do uzyskania kleistej masyMasę nabierać łyżeczką i formować w dłoniach małe kulkiPrzygotowane kulki można obtoczyć np. w wiórkach
kokosowych- opcjonalnieSmacznego i miłej niedzieli, kochani!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog



