ßßß Cookit - przepis na Orzechowe ciasteczka owsiane, czyli sposób na popołudniowy głód

Orzechowe ciasteczka owsiane, czyli sposób na popołudniowy głód

nazwa

Wykonanie

Wiele osób zastanawia się jak dostarczyć sobie energii kiedy dopada je popołudniowy głód. Rozwiązanie wydaje się proste- kupujemy sobie batona i ze smakiem zajadamy swoją przekąskę, tyle że "proste" w tej kwestii wcale nie oznacza "dobre". Więc co zrobić, jeżeli chcemy zjeść coś w przerwie między posiłkami i tym samym uniknąć krzyczących z półek sklepowych pustych kalorii pod postacią słodkości naszpikowanych cukrem i sztucznymi dodatkami? Na ratunek przychodzi nam Felix! Sięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste?
O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego . Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Co więcej- orzechy są po prostu pyszne i stanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty sposób na wyczarowanie lekkiej przekąski, bo potrzebujemy tylko trzech bazowych składników.
Jedno takie ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika. Ciasteczka zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę.
SKŁADNIKI:
200g płatków owsianych górskich
110g banana
20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix
cynamon
imbir
PRZYGOTOWANIE:
Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji
Banana rozgniatamy widelcem w misce
Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania
Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników
Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy około 10-15 minut w 180°C
Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu, ale również "na drugi dzień"- w pracy, szkole czy też podróży. Koniec z wymówkami, że "kupiłem batona, bo nie mogłem zjeść nic innego"- zawsze można, wystarczy tylko trochę chęci, bo tutaj to już nawet nie kwestia czasu;)
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/09/orzechowe-ciasteczka-owsiane-czyli.html