Wykonanie
Wiele osób zastanawia się jak dostarczyć sobie energii kiedy dopada je popołudniowy głód. Rozwiązanie wydaje się proste- kupujemy sobie batona i ze smakiem zajadamy swoją przekąskę, tyle że "proste" w tej kwestii wcale nie oznacza "dobre". Więc co zrobić, jeżeli chcemy zjeść coś w przerwie
między posiłkami i tym samym uniknąć krzyczących z półek sklepowych pustych kalorii pod postacią słodkości naszpikowanych
cukrem i sztucznymi dodatkami? Na ratunek przychodzi nam Felix! Sięgnijmy po naturalną porcję energii-
płatki owsiane,
banana i
orzechy! Czyż to nie proste?

O tym, jak doskonały wpływ mają
orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego
masła orzechowego . Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na
słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Co więcej-
orzechy są po prostu pyszne i stanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie
ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty sposób na wyczarowanie lekkiej przekąski, bo potrzebujemy tylko
trzech bazowych składników.

Jedno takie
ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g
białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika.
Ciasteczka zawierają wyłącznie naturalne
cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę.

SKŁADNIKI:200g
płatków owsianych górskich110g
banana20g
orzeszków ziemnych prażonych bez
soli firmy Felix
cynamonimbirPRZYGOTOWANIE:Orzeszki mielimy blenderem na
masło orzechowe o gładkiej konsystencji
Banana rozgniatamy widelcem w misceDo
banana dodajemy
płatki owsiane,
masło orzechowe i
przyprawy według uznaniaMieszamy ciasto ręką do połączenia składnikówFormujemy
ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy około 10-15 minut w 180°CTak przygotowane
ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu, ale również "na drugi dzień"- w pracy, szkole czy też podróży. Koniec z wymówkami, że "kupiłem batona, bo nie mogłem zjeść nic innego"- zawsze można, wystarczy tylko trochę chęci, bo tutaj to już nawet nie kwestia czasu;)