Wykonanie
Każdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza
chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie mówiąc już o wieczorach ze znajomymi, kiedy ze stołu kuszą nas przeróżne, tłuste i kaloryczne smakołyki. Chcąc jeść zdrowo wcale nie musimy od razu rezygnować ze wszystkich kulinarnych przyjemności- wystarczy trochę pokombinować!Efektem takiego kombinowania były w moim przypadku
otrębowe nachosy. Tak, dobrze czytacie- nachosy z
otrębów żytnich. Można? Można. Chrupiące, pikantne i niesamowicie wciągające. Ponadto 100g takich pyszności to niecałe 300kcal w tym 15g(!)
białka, 26g węglowodanów i tylko 4g tłuszczu. Dla porównania 100g "tortilla
chips", które możemy kupić w Biedronce to 483kcal- 6g
białka, 63g węglowodanów i 23g tłuszczu- proporcje zupełnie odwrotne. Chyba więcej nie muszę dodawać- liczby mówią same za siebie.

SKŁADNIKI:100g
otrębów żytnich(ja używam firmy Sante)gorąca
wodaoreganosólpieprzpapryka ostra mielona
przyprawa do kurczakaPRZYGOTOWANIE:
Otręby wsypać do miseczki, dodać
przyprawy według uznaniaWlać taką ilość
wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklankiCiasto zagnieśćPrzygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko- można ułatwić sobie to zadanie kładąc na deskę folię spożywczą- wtedy nic się nie przyklejaZ rozwałkowanego ciasta powycinać nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiącePorcja 100g to miseczka z poniższego zdjęciaNachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym
sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g
jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek
czosnku, dodatkowo
czosnek granulowany,
pieprz,
sól oraz
zioła prowansalskie. Ząbek
czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do
jogurtu razem z wszystkimi
przyprawami. Niewiele wysiłku i smakowita przekąska gotowa.
