ßßß
Składniki (porcja wielkości jak na zdjęciu, wysokość sernika około 3 cm):biały ser - twaróg 50 dkg (ja użyłam dwóch trójkątów, ser chudy)4 jajka (jak małe to 5)2 łyżki brązowego cukruaromat waniliowy (opcjonalnie)Przygotowanie:ser wkładamy do miksera i miksujemy przez kilka minut na gładką masędodajemy jajka i mieszamy ciągle na średnich obrotachdodajemy cukier i dalej mieszamyCiągłe mieszanie to około 10 minut; ser z jajkami ma być lejącą, rzadką masą.przelewamy masę do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (żeby papier nam się lepiej dopasował do naczynia, zginamy go, moczymy i wyciskamy wodę, wtedy idealnie się ułoży)wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze około 180 stopni w połowie pieczenia warto otworzyć drzwiczki, ponieważ ser nam bardzo wyrośnie, żeby nieco spadł i się dopiekł, skórka na górze będzie dość przypieczona, ale nie martwicie się, tak ma być!GOTOWE! :)Jest to bardzo łatwy do zrobienia deser. Składniki w domu mamy prawie zawsze, więc do dzieła!Dodam, że sernik można też zrobić z już zmielonego sera, takiego przeznaczonego na serniki. Ja mój sernik chciałam bardzo odchudzić, dlatego też zwykły, chudy twaróg wydał mi się najodpowiedniejszy. Dla dekoracji ułożyłam na nim przepyszne, słodkie maliny. Strona którą widzicie to faktyczny spód sernika, ale jak pisałam wcześniej skórka na wierzchu się mocno przypieka, dlatego ładniej wygląda od spodu, te wzorki... :)

Zgodzę się, że z prawdziwym sernikiem ma mało wspólnego, ale jako deser dla osób na diecie jest idealny. I przy tym będę się upierać! :)Lubicie takie odchudzone desery? Jeśli macie takie u siebie, a jeszcze ich nie widziałam, dajcie znać! :)Smacznego!