Wykonanie
Poniżej przepis na faszerowane
jajko. Przepis można wykorzystać na przykład przygotowując kolację, bądź na zbliżającą się Wielkanoc.Składniki na 12 połówek:6
jajek ugotowanych na twardo
łosoś wędzony - opakowanie 100g2
szalotki4
pieczarkipietruszka,
sól,
pieprz do smaku
bułka tartamasło i
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:
jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu kroimy je na pół (w skorupkach) mocnym, zdecydowanym ruchem, by nie połamać skorupekwyjmujemy
jajka ze skorupek - do nadzienia będziemy potrzebować około 4 połówek, resztę można wykorzystać np. do sałatki jarzynowej na patelni podduszamy: bardzo drobno pokrojone
szalotki,
pieczarki i
łososia, dodajemy również drobno pokrojone
jajko, mieszamy i przyprawiamy do smakuwypełniamy nasze połówki
jajek - bardzo dokładnie, ale też delikatnie ugniatamy, żeby skorupki się nie połamałyposypujemy wierzch
bułką tartą - nieco przyklepujemy, żeby przywarła do składnikówukładamy nasze
jajka i smażymy dosłownie minutę, dwie na złoty kolor - jak na zdjęciu na samej górzeJeśli ktoś nie przepada za
łososiem, można użyć np.
szynki - reszta składników bez zmian, robiłam też takie i wychodzą równie pyszne.Polecam zarówno na zbliżające się Święta, jak i tak po prostu np. na kolację.Smacznego!
