ßßß Cookit - przepis na jajko faszerowane łososiem, cebulą i pieczarkami - propozycja na zbliżającą się Wielkanoc

jajko faszerowane łososiem, cebulą i pieczarkami - propozycja na zbliżającą się Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Poniżej przepis na faszerowane jajko. Przepis można wykorzystać na przykład przygotowując kolację, bądź na zbliżającą się Wielkanoc.
Składniki na 12 połówek:
6 jajek ugotowanych na twardo
łosoś wędzony - opakowanie 100g
2 szalotki
4 pieczarki
pietruszka, sól, pieprz do smaku
bułka tarta
masło i oliwa do smażenia
Przygotowanie:
jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu kroimy je na pół (w skorupkach) mocnym, zdecydowanym ruchem, by nie połamać skorupek
wyjmujemy jajka ze skorupek - do nadzienia będziemy potrzebować około 4 połówek, resztę można wykorzystać np. do sałatki jarzynowej na patelni podduszamy: bardzo drobno pokrojone szalotki, pieczarki i łososia, dodajemy również drobno pokrojone jajko, mieszamy i przyprawiamy do smaku
wypełniamy nasze połówki jajek - bardzo dokładnie, ale też delikatnie ugniatamy, żeby skorupki się nie połamały
posypujemy wierzch bułką tartą - nieco przyklepujemy, żeby przywarła do składników
układamy nasze jajka i smażymy dosłownie minutę, dwie na złoty kolor - jak na zdjęciu na samej górze
Jeśli ktoś nie przepada za łososiem, można użyć np. szynki - reszta składników bez zmian, robiłam też takie i wychodzą równie pyszne.
Polecam zarówno na zbliżające się Święta, jak i tak po prostu np. na kolację.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/04/jajko-faszerowane-ososiem-cebula-i.html