Wykonanie
Raz na jakiś czas w ramach śniadania, drugiego śniadania, deseru czy po prostu zachcianki przygotowuję
JOGURT .Tym razem zrobiłam go w ramach zachcianki na drugie śniadanie. Jest sobota, mam więcej niż normalnie czasu to i pomysły na kulinarne szaleństwa są :)
Jeszcze z pianką wynikającą z wielkiego miksowania
jogurt domowej roboty prezentował się jak na zdjęciu obok.Składniki jakich użyłam tym razem to:-
mleko 2% (około 0,5 litra)- mieszanka
mrożonych owoców leśnych i
truskawek (pół opakowania)- 2
bananyMrożoną mieszankę nieco rozmroziłam, po prostu wyspałam do miseczki i odczekałam kilka chwil, by
owoce nie były już tak bardzo zmrożone.Następnie wyjęłam dzbanek, włożyłam pokrojonego na kawałki
banana, dosypałam
owocki i dolałam trochę
mleka - rozpoczęłam miksowanie (użyłam ręcznego blendera). Nie mogłam się oprzeć i od razu przelałam część do szklanki i wypiłam racząc się bardzo dobrym smakiem.Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię tego rodzaju
napoje. Gęstość
jogurtu zależy od ilości
mleka. Tym razem zrobiłam nieco gęstszy, czasami bardzo rzadki. Nie musiałam dodawać
cukru -
banany załatwiły wszystko.Z tej porcji składników wyszło około 1 litra gotowego, pysznego
jogurtu.SMACZNEGO!