Wykonanie

Ostatnio będąc na zakupach nie wierzyłam własnym oczom.
Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :)Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie. Myślę, że
ryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie
mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))!Składniki (na 5 kopert):5 arkuszy
ciasta filo (45 x 36 cm)2 filety
pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g)6-7
suszonych pomidorów z
oliwy3 łyżki
oliwy (od
pomidorów) +
oliwa do smarowania ciastagarść
płatków migdałowychsok z cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:
Pstrąga kroimy na 5 części i doprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Odkładamy na minimum 15 minut. W międzyczasie
pomidory i
oliwę przekładamy do plastikowego pojemniczka i za pomocą blendera miksujemy na pesto.Połowę arkusza
ciasta filo smarujemy
oliwą i składamy . Na środku kładziemy kawałek
pstrąga, na którym rozsmarowujemy łyżkę pesto. Posypujemy
migdałami. Arkusz składamy do środka (wzdłuż)smarując krawędzie
oliwą . Następnie oba boki składamy do środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu
oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4
razy.Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu od razu podajemy, najlepiej z
sałatą.

