ßßß
Ostatnio będąc na zakupach nie wierzyłam własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :)Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie. Myślę, że ryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))!Składniki (na 5 kopert):5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm)2 filety pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g)6-7 suszonych pomidorów z oliwy3 łyżki oliwy (od pomidorów) + oliwa do smarowania ciastagarść płatków migdałowychsok z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Pstrąga kroimy na 5 części i doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odkładamy na minimum 15 minut. W międzyczasie pomidory i oliwę przekładamy do plastikowego pojemniczka i za pomocą blendera miksujemy na pesto.Połowę arkusza ciasta filo smarujemy oliwą i składamy . Na środku kładziemy kawałek pstrąga, na którym rozsmarowujemy łyżkę pesto. Posypujemy migdałami. Arkusz składamy do środka (wzdłuż)smarując krawędzie oliwą . Następnie oba boki składamy do środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy.Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu od razu podajemy, najlepiej z sałatą.
