Wykonanie

Bułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, bo przygotowujemy je dzień wcześniej, a rano tylko wkładamy do piekarnika. Można je posypać czym tylko chcemy. Ja wybrałam:
sezam,
płatki owsiane,
pestki dyni i
płatki chilli.

Składniki (na 12 bułeczek):3 szklanki
mąki1 szklanka
mleka25 g
masła7 g
drożdży w proszku (1 opakowanie)1
jajko1/2 łyżeczki
solimleko do posmarowania bułeczek
zioła,
płatki, ziarna,
sezam,
mak... do posypaniaPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej . Do miski przesypujemy
mąkę, dodajemy
jajko,
masło,
mleko,
drożdże oraz
sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto.Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Delikatnie je rozpłaszczamy, a także możemy je przeciąć na krzyż, by ładniej wyglądały. Wkładamy do lodówki na całą noc.Rano nastawiamy piekarnik do 230 stopni (góra/dół) i wyjmujemy blachę z bułeczkami z lodówki. Smarujemy je delikatnie
mlekiem i posypujemy z wierzchu wybranymi przez nas dodatkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, aż się zarumienią. Podajemy po ostudzeniu.

