Wykonanie
SKŁADNIKI :- pojemnik
lodów smak jaki lubicie-
herbatniki petit-beurre- 2
jajka surowe- 2 łyżki
miodu-
banan-
brzoskwinia- paczka
płatków migdałówWYKONANIE .Kruszymy
herbatniki za pomocą wałka na miazgę to samo robimy z
migdałami następnie wbijamy
jajka do miseczki i dobrze je roztrzepujemy ,formujemy kulki
lodowe które wkładamy do
jajka następnie obtaczamy w herbatnikach powstaje nam wtedy pierwsza warstwa na lodzie tak zrobione
lody wstawiamy na 2 godziny do lodówki po 2 godzinach czynność powtarzamy wkładamy
lody do
jajka obtaczamy w herbatnikach i mamy drugą warstwę na lodzie .Tak przygotowane kuleczki
lodowe zamrażamy kilka godzin,następnie rozgrzewamy tłuszcz w frytkownicy gdy będzie bardzo gorący wrzucamy na kilka sekund
lody opiecze nam się zewnętrzna warstwa z
jajka i
herbatników a
lody wypłyną zimne ze środka.
Lody możemy obtaczać w herbatnikach lub w płatkach
migdałów ,można jeść je same lub z
owocami w miodzie,moja propozycja to
banan z
brzoskwinia obieramy
banana kroimy wzdłuż
brzoskwinie kroimy w ćwiartki na patelni roztapiamy
miód układamy
owoce i wolniutko smażymy chwilkę aż uzyskają złoty kolor .Jedyna trudność jest taka że musimy bardzo szybko obtaczać
lody żeby nam się nie rozpuściły SMACZNEGO .