Wykonanie
Smaczne
chlebki, które możecie wykorzystać jako przekąskę do podgryzania lub jako dodatek do zup, gulaszy,
sosów i smarowideł. Robi się je bardzo łatwo. Przepis pochodzi z Jadłonomii.

Składniki:1 3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciepłej
wody3 łyżki
oleju3 łyżki
mleka sojowego (lub innego roślinnego)1 łyżka
cukru1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant (jeśli używacie świeżych,ilość należy wtedy podwoić)Przygotowanie:Do ciepłej
wody dodać
cukier oraz
drożdże instant, odstawić na kilka minut. Odmierzyć pozostałe składniki i wsypać je do dużej miski, następnie dodać lekko wzburzone
drożdże z ciepłą
wodą. Wyrobić mikserem lub rękami na gładkie, zwarte ciasto i odstawić je na godzinę przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto na
chlebki podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulkę i zostawić ciasto na kolejne 15-30 minut (ja tego nie robiłam, tylko od razu wałkowałam). Kulki rozwałkować na cienkie, nieduże placki lekko obsypane
mąką i wrzucać je na gorącą, suchą patelnię. Podgrzewać z każdej strony po około 1-2 minuty, kiedy zaczną tworzyć się ciemne bąble przewrócić na drugą stronę. Podobnie przygotować wszystkie placki.