Wykonanie
Tapioka to
skrobia pozyskiwana z korzenia
manioku. Jest to lekkostrawny, bezglutenowy granulat w postaci białych perełek, które wykorzystuje się do przyrządzania
puddingów, deserów. Jest naprawdę pyszna z różnymi owocowymi musami. Zamiast
truskawek możecie użyć dowolnych
owoców, za każdym razem będzie naprawdę pyszna. Tapiokę możecie ugotować w dowolnym
mleku roślinnym, ale zdecydowanie polecam
kokosowe ze względu na aksamitną konsystencję. Wrażenia smakowe- gwarantowane. Polecam.To naprawdę pyszny deser, który znalazłam u Marty.

Składniki na 2 porcje:1 puszka
mleka kokosowego1/3 szklanki drobnej tapioki1/4 szklanki
cukru trzcinowegołyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu
waniliowego lub ziarna wyłuskane z
laski wanilii (można pominąć)szczypta
soli morskiejSkładniki na sos
truskawkowy:2 szklanki
truskawek1/4 szklanki
cukrusok z połowy
cytrynyPrzygotowanie:Tapiokę zalać
mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać
cukier,
wanilię oraz szczyptę
soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 12 - 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.W międzyczasie
truskawki oczyścić i pokroić na ćwiartki, dodać
cukier oraz
sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 5 - 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.Ugotowaną tapiokę przelać do małych słoiczków lub pucharków - na początku będzie rzadka, w ogóle się tym nie przejmujcie, zgęstnieje z czasem. Zostawić na kilka minut do ostygnięcia, aby delikatnie stężała i wyłożyć sos
truskawkowy. Tak przygotowany
pudding odstawić do schłodzenia do lodówki, jeść kiedy tylko będzie zimny.
