Pozbawione cukru, pełne ziaren, orzechów i suszonych owocówciasteczka. Tworząc ten przepis inspirowałam się innym, podobnym, pochodzącym z książki „Kuchnia bez pszenicy”.Składniki na 12 ciastek1 filiżanka wiórków kokosowych½ filiżanki pestek dyni½ filiżanki pestek słonecznika8 daktyli½ filiżanki grubo posiekanych orzechów włoskich2 łyżki masła orzechowegoczubata łyżeczka karobu ( można dodać kakao)2 łyżki melasy z chleba świętojańskiegoPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 95˚C. W malakserze zmiksuj wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika oraz daktyle. Miksuj pulsacyjnie, aż mieszanina osiągnie konsystencję grubo zmielonej kawy. Przesyp ją do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na gładką masę. Formuj kulki, lekko je spłaszczając ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut.