Wykonanie
Wielkanoc wielu osobom kojarzy się z wiosną, ćwierkaniem ptaków, kwitnącymi kwiatami i słońcem. Pamiętamy jednak ubiegłoroczne święta, które z taką
porą roku nie miały nic wspólnego. W lany poniedziałek zamiast polewać się
wodą, toczyliśmy wojnę na kulki śnieżne, ale zabawy było przy tym mnóstwo. W tym roku taka sytuacja chyba się już nie
powtórzy, ale przecież my już chcemy wiosnę!Święta to czas odpoczynku, czas który zazwyczaj spędzamy z rodziną. Wspólne przygotowywanie posiłków, oglądanie filmów i spacery. Święta krótkie, ale bardzo wartościowe.W każdym regionie Polski zapewne kulinarne zwyczaje świąteczne nieco się różnią. Chciałam dziś napisać jak to wygląda w moim rodzinnym domu. Moja mama o wszystko na pewno zadba:)Zaczynamy od przygotowania listy zakupów, aby wszystko było przemyślane, a
potem wstępnie rozpisujemy co i kiedy należy przygotować. Do wielkanocnych smakołyków, które pojawiają się na naszym rodzinnym
stole należą:zupy: biały barszcz lub żurek z
białą kiełbasądania
mięsne: bigos, pasztet, pieczeń, domowe wyroby:
schab,
boczekprzystawki i dodatki:
ćwikła,
jajka faszerowane z
pieczarkami, rolada szpinakowa z
łososiemsałatki: tradycyjna jarzynowa, lekka wiosenna z
sosem winegret, z
kurczakiemciasta: tradycyjna babka piaskowa, sernik, ciasto z
makiem.Należy jednak pamiętać, że święta to nie tylko czas długich godzin spędzonych w kuchni na przygotowywaniu świątecznych smakołyków. Spędźmy ten czas wspólnie z rodziną:)