Wykonanie
Jak już wspominałam,
marchew w tym roku obrodziła mi na bogato i jestem w trakcie wymyślania, co by tu z niej zrobić.Postanowiłam dodać ją do
chleba, bo w
sumie-
czemu nie!Mam niewielkie doświadczenie w dodawaniu warzyw do
chleba, do tej
pory robiłam jedynie
chleb z
botwinką . Jednak to naprawdę bardzo fajny pomysł na urozmaicenie wypieku, więc postaram się robić to częściej ;-)
Chleb ma cudowną fakturę dzięki dodatkowi
kaszy jęczmiennej i
marchwi-jest nieregularny, kolorowy. Dodatkowo starta na grubych oczkach
marchewka w trakcie pieczenia nabrała
słodyczy. Bochenek pięknie rośnie do góry!Inspirowałam się przepisem na
chleb z
kaszą jęczmienną znalezionym na blogu Smakowity
Chleb ./Bread with barley groats and carrot(scroll down to see a recipe in English)Składniki:300 g zakwasu pszennego (hydracja 100%)500 g
mąki pszennej chlebowej50 g suchej
kaszy jęczmiennej300 g startej
marchwi2 łyżeczki
soli300g
wodyłyżeczka
drożdży świeżych (opcjonalnie)

Przygotowanie:Ugotować
kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść ciasto rękami. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczeniaPrzykryj ciasto materiałową ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok 35-40 minut aż po wsadzeniu drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.

Ingredients:300 g wholewheat sourdough (hydration 100%)500 g of wheat
flour50 g of dry barley groats300 g of grated carrot2 teaspoons salt300g waterteaspoon of fresh yeast (optional)Preparation:Cook groats according to package instructions. Mix all the ingredients for the dough and knead the dough with your hands. Put dough to the form lined with baking paperCover the dough with a cloth and leave to rise.Put the form in the oven preheated to 200 degrees and bake for about 35-40 minutes until after inserting the wooden stick does not stick to the dough.

Yeastspotting / Akacjowy blog