ßßß Cookit - przepis na Chleb z kaszą jęczmienną i marchewką

Chleb z kaszą jęczmienną i marchewką

nazwa

Wykonanie

Jak już wspominałam, marchew w tym roku obrodziła mi na bogato i jestem w trakcie wymyślania, co by tu z niej zrobić.
Postanowiłam dodać ją do chleba, bo w sumie-czemu nie!
Mam niewielkie doświadczenie w dodawaniu warzyw do chleba, do tej pory robiłam jedynie chleb z botwinką . Jednak to naprawdę bardzo fajny pomysł na urozmaicenie wypieku, więc postaram się robić to częściej ;-)
Chleb ma cudowną fakturę dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i marchwi-jest nieregularny, kolorowy. Dodatkowo starta na grubych oczkach marchewka w trakcie pieczenia nabrała słodyczy. Bochenek pięknie rośnie do góry!
Inspirowałam się przepisem na chleb z kaszą jęczmienną znalezionym na blogu Smakowity Chleb .
/Bread with barley groats and carrot
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
300 g zakwasu pszennego (hydracja 100%)
500 g mąki pszennej chlebowej
50 g suchej kaszy jęczmiennej
300 g startej marchwi
2 łyżeczki soli
300g wody
łyżeczka drożdży świeżych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść ciasto rękami. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Przykryj ciasto materiałową ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok 35-40 minut aż po wsadzeniu drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
Ingredients:
300 g wholewheat sourdough (hydration 100%)
500 g of wheat flour
50 g of dry barley groats
300 g of grated carrot
2 teaspoons salt
300g water
teaspoon of fresh yeast (optional)
Preparation:
Cook groats according to package instructions. Mix all the ingredients for the dough and knead the dough with your hands. Put dough to the form lined with baking paper
Cover the dough with a cloth and leave to rise.
Put the form in the oven preheated to 200 degrees and bake for about 35-40 minutes until after inserting the wooden stick does not stick to the dough.
Yeastspotting / Akacjowy blog
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/09/chleb-z-kasza-jeczmienna-i-marchewka.html