Wykonanie

Jeszcze jedna propozycja walentynkowych słodkości. Tym razem maślane
ciasteczka w kształcie serduszek ze słodkim lukrem.Serduszka prezentują się subtelnie i uroczo. Idealnie nadadzą się na prezent dla kogoś szczególnego.Potrzebujesz:200 g
masła w temperaturze pokojowej,1/2 szklanki
cukru,1/4 łyżeczki
soli,1 duże
jajko,1/2 łyżeczki pasty z
wanilii (opcjonalnie),2 szklanki
mąki,
lukier (ja użyłam gotowego)Wykonanie:Przy pomocy miksera mieszamy
masło przez 2 minuty na średnich obrotach (czekamy aż będzie miało kremową konsystencję). Dodajemy
cukier,
sól i mieszamy kolejne 2 minuty aż masa będzie puszysta. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy
wanilię a następnie
mąkę.Kiedy wszystko się połączy dzielimy ciasto na dwie kule. Kule spłaszczamy, żeby później było je łatwo rozwałkować, wkładamy do folii i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 4 godziny (ciasto można przygotować do 2 dni przed pieczeniem).Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Stolnicę lub blat posypujemy
mąką, wałkujemy jedną część ciasta (grubość ciasta około 0,5 cm, ja zrobiłam cieńsze). Wycinamy kształt serduszek foremką. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 10 - 14 minut (w zależności od wielkości
ciasteczek).

Powtarzamy wszystkie czynności z drugą porcją ciasta. Serduszka studzimy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.
Ciastka bez lukru można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. O ile dotrwają :)


Smacznego!Autorką przepisu jest
Dorie Greenspan