ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką

Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką

nazwa

Wykonanie

Ta kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.
Składniki:
kapusta pekińska 1 szt
papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt
seler naciowy 1 szt
rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki
szczypiorek 1 pęczek
przyprawy - sól, kolorowy pieprz
Sos - w zależności od wymogów diety:
wersja bezglutenowa:
jogurt naturalny 150 ml
majonez bezglutenowy 100 ml
wersja bez jaj:
jogurt naturalny 150 ml
majonez sojowy (niekoniecznie)100 ml
wersja bez mleka/wegetariańska:
majonez (sojowy lub zwykły)100 ml
śmietanka sojowa 100 ml
wersja light:
jogurt naturalny niskotłuszczowy 200 ml
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wypłukać. Wymieszać jogurt/majonez z przyprawami. Warzywa pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, rodzynkami i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/07/saatka-z-kapusty-pekinskiej-z-selerem.html