ßßß Cookit - przepis na Smarowidło gruszkowo - jabłkowe

Smarowidło gruszkowo - jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Poiret "Tartinade Stroop Spread"
Otrzymany z 700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru.
Skład:
skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25%
Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.
Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków.
Smak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny.
Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym pachnie apetycznie owocami i karmelem.
Konsystencja jest gładka i gęsta, to smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.
Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :)
Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:
dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,
poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/smarowido-gruszkowo-jabkowe.html