Wykonanie
Fantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :)

Składniki:
herbatniki bezglutenowe np.
petit beurre 400 g
masło 150 gtłusty
twaróg mielony 750 g
cukier puder 1 szklanka
skórka cytryny 2 łyżeczkiekstrakt
waniliowy 2 łyżeczki
jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych
śmietana kremówka 3/4 szklanki
sok cytrynowy konfitura jagodowa, z
czarnej porzeczki lub inna 50 ml200 mlPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć
herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione
masło i utrzeć na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić na dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach. Przykryć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Twaróg i
cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym
jajku, ciągle ucierając, następnie
skórkę cytrynową i ekstrakt
waniliowy, a na końcu
sok z cytryny i
śmietanę. Ubić mikserem.Przelać masę na
ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić.
Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce), polać wierzch sernika.