Wykonanie

Przepis od Nigelli (Nigella Ekspresowo, przepis na sernik
czereśniowy), ale go zmodyfikowałam. Tak jakby ten klasyczny Brytyjczyk przyjechał na wakacje do Polski :) Zmiana mała, ale znacząca, zamiast Philadelphi (o tym niżej), nasz swojski
ser z metra.120g
herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)75g miękkiego
masła300g
twarogu półtłustego (najlepszy w smaku będzie kupowany "z metra")3 łyżki roztopionego
masła2-3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczka
soku z cytryny250 ml
śmietany kremówkiowoce do przybrania (może być
konfitura,
owoce mrożone czy świeże)Wykonanie:Do przygotowania niezbędny będzie malakser lub food procesor lub inny robot, który za nas zmieli
herbatniki, czy utrze
ser. Jeśli nie posiadacie żadnego robota kuchennego, wtedy można sobie poradzić zwykłą drewnianą kulką, natomiast przepis będzie bardziej pracochłonny. Dlatego, w przypadku braku zaplecza technologicznego polecam kupienie
serka śmietankowego już zmielonego. Najlepszy będzie Philadelphia, lub inny o wysokiej zawartości tłuszczu (w Biedronce podobno można kupić tańszy odpowiednik tego
serka).

Zmiel
herbatniki w swoim urządzeniu na drobne okruchy, a następnie dodaj miękkie
masło i włącz urządzenie jeszcze raz, aby składniki się połączyły. Jeśli nie masz maszyny, to włóż
herbatniki do plastikowej
torebki i roztrzaskaj je tłuczkiem do
mięsa, przesyp do miski i połącz z
masłem.Rozłóż przygotowane "ciasto" w tortownicy (20-24cm), dociskając je do dna, aż zacznie zachodzić na ścianki, tworząc rant. Blaszkę włóż do lodówki.
Ser utrzyj na puszystą masę, dodaj roztopione
masło,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy i
sok cytrynowy. Masa musi być gładka.Lekko ubij
śmietanę i zmieszaj z
twarogiemNałóż masę
twarogową na
ciasteczkowy spód i wygładź powierzchnie. Wstaw sernik do lodówki na min. 3 godziny. Przed samym podaniem udekoruj
owocami lub
konfiturą.Smacznego!