Wykonanie
Ten torcik z letnimi
owocami i
galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy
kawie.

Składniki:
mleko 400 mlfix do ubijania typu
Śnieżka 2
torebkibrzoskwinie w syropie 1 puszka
owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek,
borówek)
galaretka brzoskwinowa 1 torebka
żelatyna 2 łyżki
biszkopty lub
herbatniki na spód niekonieczniePrzygotowanie:
Żelatynę zalać pół szklanki zimnego
mleka, odstawić na kilka minut aby spęczniała, następnie rozpuścić wstawiając do naczynia z gorącą
wodą lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Przestudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej
wody, ostudzić.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 3 połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.Pozostałe
mleko ubić z dodatkiem
Śnieżki. Dodać rozpuszczoną
żelatynę (powinna być chłodna ale płynna), dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone
brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką. Szybko przełożyć masę do tortownicy, wyrównać powierzchnię i ułożyć
owoce. Polać ostudzoną
galaretką.
