Wykonanie
- Mamo! Mamo! Chcę kanapkę z dobrą
wędlinką!- To zdanie słyszę właściwie codziennie. Martynka jest bardzo rezolutną trzylatką i doskonale wie co jej smakuje. Dlatego wcale nie jest tak łatwo sprostać zadaniu, niby banalnemu, kanapce z
wędliną. Jak większość dzieci, moja Martynka gustuje w wędlinach drobiowych oraz tych ze
schabu czyli raczej delikatnych w smaku. Oczywiście nie bylibyśmy sobą gdybyśmy
wędliny drobiowej nie robili sami w domu. W tej materii bardzo dużo eksperymentowaliśmy kiedy urodziła się Martynka. Jako mama karmiąca piersią, w pierwszych miesiącach po porodzie bardzo uważałam na to co jem. Kupne
wędliny nie budziły mojego zaufania więc Michał zaczął robić je w domu. Naturalne było to, że kiedy Martynka podrosła na tyle aby jej dietę rozszerzyć o
wędlinę, to w pierwszej kolejności dostała to co dobre i sprawdzone, czyli
wędlinkę naszej domowej produkcji. Tak już zostało. Do dziś dzieciaki wcinają naszą
wędlinę drobiową ze smakiem. Ostatnio Karolcia ściągnęła mi dwa solidne plasterki z kanapki i zajadała aż miło było popatrzeć.Z myślą o dzieciach zaczęliśmy robić
wędlinę drobiową z nutką
miodu. Jest ona naprawdę szybka i łatwa w wykonaniu a przede wszystkim jej delikatny smak pasuje dziewczynkom. Nie wspominając już o tym, że mam pewność iż moje dzieci jedzą to co najlepsze.

Miodowa
wędlina drobiowaFilet z udźca
kurczaka 1300 gPierś z
indyka 1000 g
Pierś z kurczaka 750 gPodaję ilości
mięsa jakich użyliśmy przy produkcji
wędlinySól lub peklosól 16 g/ 1 kg
Mąka ziemniaczana 20 g/ 1 kg
Żelatyna 20 g/ 1 kg My używamy
żelatyny wieprzowej 240 BLOOM która jest mocniejsza od tradycyjnej sklepowej.
Przyprawa do
szynki drobiowej 7g/ 1kg
Miód 1 łyżka stołowa
Cukier 5 g/ 1 kg
Lód około 5% ilości
mięsaWoda około 5% ilości
mięsaOsłonka barierowa

Pracę rozpoczynamy od pokrojenia piersi z
indyka i
kurczaka w kostkę. Filet z udźca
kurczaka rozdrabniamy najdrobniej jak to jest możliwe mieląc je w maszynce do
mielenia mięsa lub rozdrabniając blenderem o dużej mocy dodając stopniowo
lód.
Mięso mieszamy ze sobą. Wszystkie
przyprawy rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody (w tym przypadku ok 150ml) i dokładnie łączymy z
mięsem.Powstałą masą napełniamy jak najciaśniej wcześniej przygotowaną osłonkę tak aby utworzyły się batony takiej wielkości jaką sobie założyliśmy. Końce batonów związujemy przędzą wędzarniczą i odstawiamy na około dwanaście godzin do lodówki. Po upływie tego czasu batony należy parzyć w wodzie o temperaturze siedemdziesięciu stopni Celsjusza. Czas parzenia jest uzależniony wielkości przekroju osłonki. W tym wypadku parzyliśmy
wędlinę około półtorej godziny. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.Proste, Prawda? Gwarantuję, że nie będziecie się mogli doczekać efektu końcowego. Aby było jeszcze pyszniej proponuję abyście czas oczekiwania na
wędlinę możecie sobie umilić pieczeniem bułeczek idealnych do pysznych kanapek np, według przepisu Bułeczki bardzo poranne . Zdaje się, właśnie zdradziłam Wam moje dwie żelazne składniki idealnej kanapki domowe bułeczki oraz domowa
wędlina i jest pysznie:)!