ßßß
Miodowa wędlina drobiowaFilet z udźca kurczaka 1300 gPierś z indyka 1000 gPierś z kurczaka 750 gPodaję ilości mięsa jakich użyliśmy przy produkcji wędlinySól lub peklosól 16 g/ 1 kgMąka ziemniaczana 20 g/ 1 kgŻelatyna 20 g/ 1 kg My używamy żelatyny wieprzowej 240 BLOOM która jest mocniejsza od tradycyjnej sklepowej.Przyprawa do szynki drobiowej 7g/ 1kgMiód 1 łyżka stołowaCukier 5 g/ 1 kgLód około 5% ilości mięsaWoda około 5% ilości mięsaOsłonka barierowa
Pracę rozpoczynamy od pokrojenia piersi z indyka i kurczaka w kostkę. Filet z udźca kurczaka rozdrabniamy najdrobniej jak to jest możliwe mieląc je w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrabniając blenderem o dużej mocy dodając stopniowo lód. Mięso mieszamy ze sobą. Wszystkie przyprawy rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (w tym przypadku ok 150ml) i dokładnie łączymy z mięsem.Powstałą masą napełniamy jak najciaśniej wcześniej przygotowaną osłonkę tak aby utworzyły się batony takiej wielkości jaką sobie założyliśmy. Końce batonów związujemy przędzą wędzarniczą i odstawiamy na około dwanaście godzin do lodówki. Po upływie tego czasu batony należy parzyć w wodzie o temperaturze siedemdziesięciu stopni Celsjusza. Czas parzenia jest uzależniony wielkości przekroju osłonki. W tym wypadku parzyliśmy wędlinę około półtorej godziny. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.Proste, Prawda? Gwarantuję, że nie będziecie się mogli doczekać efektu końcowego. Aby było jeszcze pyszniej proponuję abyście czas oczekiwania na wędlinę możecie sobie umilić pieczeniem bułeczek idealnych do pysznych kanapek np, według przepisu Bułeczki bardzo poranne . Zdaje się, właśnie zdradziłam Wam moje dwie żelazne składniki idealnej kanapki domowe bułeczki oraz domowa wędlina i jest pysznie:)!