ßßß
Wędlina drobiowa1 filet z piersi kurczaka (200g)600g mięsa obranego z udek kurczaka1 łyżeczka soli do peklowania3 łyżeczki przyprawy John4 łyżeczki żelatynyMięso z udek pokroić w kostkę, pierś zostawić w całości. Mięso wymieszać z solą peklową, przyprawami i żelatyną. Dokładnie wymieszać. Filet z piersi włożyć na dno, a mięso z udek na filet, zamknąć klamrą dociskową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, zalać wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Rano szynkowar włożyć na chwilę do gorącej wody i wyjąć gotową szynkę.