ßßß Cookit - przepis na Szpinakowa sałatka z Madrytu La ensalada de espinacas

Szpinakowa sałatka z Madrytu La ensalada de espinacas

nazwa

Wykonanie

W noc przed powrotem do Polski z Hiszpanii mieliśmy szczęście zjeść kolację w doborowym towarzystwie. To właśnie tam o raz pierwszy spróbowałam sałatki ze świeżym szpinakiem i ... zakochałam się! Odkąd wróciłam nie ma dnia, kiedy bym się podobną sałatką nie żywiła :). Szpinak,chrupiąca prażona cebulka i ocet balsamiczny di Modena... plus dodatki... To jest to! Ciągle myślę nad wariacjami, ale te dwa kluczowe składniki no i może jeszcze mozarella są nie do ruszenia!
Szczerze mówiąc, ciężko mi podać konkretne proporcje, bo zawsze dodaję na oko, dlatego podam składniki, może as zainspirują :).
Ingrediencje:
świeży szpinak
mozarella
pomidor
szynka z suszonej wołowiny typ Szwajcaria / Niemcy (jak na tym zdjęciu do kupienia w Kauflndzie ) - to mój dodatek, bez którego już nie wyobrażam sobie tej sałatki - POLECAM!!!
zielone oliwki
czerwona cebula
olej z oliwek o intensywnym smaku
aceto balsamico di Modena - ocet balsamiczny z Modeny (polecam w spryskiwaczu :)!)
Czary:
Szynkę pokroić na małe kwadraciki. Oliwki pokroić na plasterki, a ser mozarella w kostki. Pomidor pokroić na kostki lub na plasterki (pomidorki cherry lub inne mini). Czerwoną cebulę pokroić na cienkie paseczki (piórka).
Składniki wymieszać, doprawić olejem i octem balsamicznym dodać chrupiącą prażoną cebulki do smaku (niewielką ilość). Dosalanie nie jest konieczne, ale ja używam mało soli, także, jeśli jest taka potrzeba, można doprawić solą.
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2014/09/szpinakowa-saatka-z-madrytu-la-ensalada.html