Wykonanie

Potrzebujesz:* 8-10 dużych
ziemniaków* kilka
parówek typu frankfurterki* puszka
groszku* 1/2 szkl gęstej
śmietany 30% lub 18%* 1
jajko (lub 2 jeśli używamy
śmietany 18%)* tarty
ser żółty*
przyprawa do ziemniaków*
zioła prowansalskie
Ziemniaki kroję w plasterki i obgotowuję około kwadrans w posolonym wrzątku.
Groszek po odcedzeniu z zalewy, przesypuję do miski, a
parówki kroje w cienkie plasterki lub półplasterki.Naczynie żaroodporne smaruję
masłem, po czym układam warstwowo: ugotowane
ziemniaki posypane
przyprawą, następnie pokrojone w plasterki frankfurterki, a na koniec odcedzony
groszek.

Do
śmietany dodaję
jajko,
zioła prowansalskie, garść tartego
sera, po czym dokładnie mieszam. Można również dodać drugie
jajko, jeśli używamy
śmietany 18%, choć na pewno sprawdzi się również ta wersja również przy użyciu tej rzadszej
śmietany (to podstawowa wersja zalewy do zapiekanek często przeze mnie stosowana).Po zalaniu zapiekanki sosem
śmietanowym, posypuję jeszcze tartym
serem i zapiekam 15-20minut w temp. 180st. Smacznego!