Wykonanie
Bardzo lubię dania przyrządzane z
pomidorami w różnej postaci - świeżymi, z puszki, w postaci
soku pomidorowego lub koncentratu. Często gotuję zupę
pomidorową, próbuję więc eksperymentować, aby za każdym razem nieco ją urozmaicić.
Potrzebujemy:* 1/2kg
filetu drobiowego z piersi kurczaka lub
indyka* 3 spore
marchewki* 2 puszki
pomidorów bez skórki* 20 dag pęczaku* 3 litry
bulionu warzywnego z kostki*
przyprawy:
tymianek,
bazylia,
vegetaFilet myjemy i osuszamy (ja zawsze usuwam tłuściejsze kawałki
mięsa), a następnie kroimy na małe kawałki. Pieczemy przez 20 m. w pekarniku nagrzanym do 180st.Polecam pieczenie na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gdyż nie potrzeba wtedy ani kropli
oliwy czy
oleju do posmarowania. Gdybyśmy bowiem piekli
mięso na folii aluminiowej, należałoby posmarować choćby minimalnie użyć tłuszczu, aby do niej nie przywarło. Jeśli zdecydujemy się jednak na tą drugą opcję, proszę pamiętać o odsączeniu
oleju z
mięsa na ręczniku papierowym.
Marchewki zaś po obraniu kroimy w plasterki i dodałam do
bulionu warzywnego z kostki. Następnie do
wywaru wsypujemy pęczak i dodajemy pogniecione
pomidory wraz z sosem.Po dodaniu upieczonych kawałków
mięsa, doprawiamy zupę
ziołami i przed podaniem można posypać
natką pietruszki.