Wykonanie
Widziałam już w kilku miejsca przepis na torcik
borówkowy i postanowiłam, że czas najwyższy spróbować go zrobić :) Muszę powiedzieć, ze torcik wygląda naprawdę bardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie.SKŁADNIKI:CIASTO:100 g
ciastek np HIT (ja użyłam
ciastek o smaku karmelowym)40 g
masłaMASA SEROWA:500 g
serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam
serek śmietankowy łaciaty naturalny)150 g
białej czekolady120 ml
śmietanki 36 %100 g
jagód25 g
mąki ziemniaczanej3
jajka1 łyżeczka
aromatu waniliowegoMASA NA GÓRNĄ CZĘŚĆ TORCIKA:200 ml
jogurtu typu greckiego40 g
cukru3 łyżki
jagódWYKONANIE:CIASTO:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie blenderem skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych
ciastek dodać
masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki.MASA SEROWA:Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.Łamiemy
czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy
śmietankę 36% i na wolnym ogniu rozpuszczamy
czekoladę. Po rozpuszczeniu się
czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia.Blenderem rozdrabniamy
jagody na gładką masę.
Serki, zmiksowane
jagody i ostudzoną
czekoladę mieszamy razem mikserem. Dodajemy
jajka,
mąkę ziemniaczaną oraz
aromat waniliowy.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut.GÓRNA MASA:łączymy ze sobą
jogurt i
cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy
jogurt na wierzch ciasta i posypujemy
jagodami. Pieczemy jeszcze przez 18 minut.Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do stężenia na około 8 godzin.(Ja zrobiłam ciasto późnym wieczorem, więc ciasto miało całą noc na "odpoczynek". Gdyby nie to, pewnie trudno byłoby wytrzymać tyle godzin :) ).



Kulinarne akcje!