Wykonanie

składniki* 1 kg
ziemniaków*
mąka ziemniaczanaSposób wykonania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc, a następnie przecisnąć przez praskę. Jeżeli nie ma to może wystarczyć kilkakrotne tłuczenie w odstępach czasowych w trakcie stygnięcia
ziemniaków.Jeżeli okaże się, że
ziemniaki są zbyt sypkie to najlepiej w trakcie tłuczenia dolać do nich nieco zimnej przegotowanej
wody.Wystudzone
ziemniaki lekko ubić w garnku, a następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę
ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.

Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości
orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy dodać nieco
wody i jeszcze raz całość wyrobić.W dużym garnku zagotować
wodę, posolić, wrzucić kluski, zamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min.Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze.Podawać ze skwarkami z
chudego boczku lub z sosem.
