ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kg ziemniaków
* mąka ziemniaczana
Sposób wykonania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc, a następnie przecisnąć przez praskę. Jeżeli nie ma to może wystarczyć kilkakrotne tłuczenie w odstępach czasowych w trakcie stygnięcia ziemniaków.
Jeżeli okaże się, że ziemniaki są zbyt sypkie to najlepiej w trakcie tłuczenia dolać do nich nieco zimnej przegotowanej wody.
Wystudzone ziemniaki lekko ubić w garnku, a następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.
Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy dodać nieco wody i jeszcze raz całość wyrobić.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski, zamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min.
Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze.
Podawać ze skwarkami z chudego boczku lub z sosem.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/kluski-slaskie.html